dimecres, 30 de novembre del 2011

El pont de Sant Pere de Terrassa

Un dels ponts històrics als quals dediquem aquesta setmana el trobem a Terrassa, sobre el torrent de Vallparadís. Antigament unia Terrassa amb el poble de Sant Pere de Terrassa i les esglésies de l'antiga Seu d'Ègara.


L'obra del pont de Sant Pere, com es coneix la construcció, va ser assignada l'any 1581 al mestre de cases Pere Pomers, i l'any 1609 va ser Ramon Suris qui va portar l'obra endavant. A l'època, la zona era totalment rural. La construcció del pont té com a origen la rivalitat entre els vilatans de Terrassa i la pagesia del terme, que va culminar amb la separació en dos municipalitats. Per això es va crear el nucli urbà de Sant Pere, absorbit per Terrassa el 1904, i va néixer la necessitat del pont.


Les obres del pont van començar el 1581, però amb un ritme lent i interromput. No es va acabar fins l'any 1625. El pont té tres arcs, el del mig de punt i els altres dos apuntats.


Els problemes constructius del pont van obligar diverses vegades durant la seva existència a prohibir el pas de carros i vehicles. Fins i tot l'any 1791 es va esfondrar un dels arcs, després reparat. Actualment el pont de Sant Pere s'alça sobre el parc de Vallparadís i és la porta d'accés a les esglésies romàniques de Sant Pere, antiga Seu d'Ègara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada