divendres, 18 de novembre del 2011

Can Fabra, un exemple de lluita veïnal

Al barri de Sant Andreu de Barcelona hi podem trobar un dels recintes fabrils més emblemàtics de la ciutat, la Fabra i Coats. Els seus orígens es remunten a l'any 1839 quan un poderós industrial, Ferran Puig i Gibert, va crear una fàbrica de filatures anomenada El vapor del Fil. La Coats rapidament s'establiria com una de les fàbriques tèxtils més importants de la industrialització catalana i amb el temps s'acabaria imposant també a Europa amb el nom de Filatures Fabra  

Fabra i Coats l'any 1915

La fàbrica va rebre el nom popular de Can Mamella per la quantitat de llocs de treball que va arribar oferir, fins a 1500 l'any 1915. La fi de Can Fabra va arribar l'any 1970 amb nombrosos acomiadaments de treballadors i el posterior tancament. Un any més tard es fundaria l'Associació de Veïns de Sant Andreu del Palomar que des d'aleshores ha lluitat per transformar Can Fabra en una fàbrica d'equipaments. Aquesta transformació es va iniciar el 2005 quan l'Ajuntament de Barcelona va adquirir els terrenys per 50 milions d'euros. De tots els equipaments programats, de moment s'ha construit una escola bressol.

Fabra i Coats en l'actualitat

Avui, 40 anys després l'AVV de Sant Andreu commemora tots aquests anys de lluita i reivindicacions com el Parc de la Pegaso, Can Guardiola i les Casernes amb una exposició que repassa la seva història a través dels cartells. El lloc triat per fer aquesta exposició és la mateixa Fabra i Coats. 

Cartell del 40 aniversari de l'AVV de Sant Andreu del Palomar










 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada