dimarts, 22 de novembre del 2011

L'Arc de Berà, més de 2000 anys a la carretera

Cara nord de l'Arc de Berà

Al traçat de l'antiga Via Augusta, actualment carretera Nacional 340, trobem un dels grans llegats romans: l'Arc de Berà. Es troba al terme municipal de Roda de Barà (Tarragonès), entre les antigues Tàrraco (Tarragona) i Palfuriana (el Vendrell). És un arc de triomf romà d'estil simple, amb un sol arc de 10'15 metres d'alçada emmarcat per dues pilastres corínties, i una alçària total de 12,28 metres i un ample de 12 metres.

Cara sud de l'Arc de Berà

L'anàlisi tipològica i epigràfica demostra que fou bastit al final del s I aC per ordre testamentària d'un ciutadà anomenat Luci Licini Sura, que molt probablement el dedicà a l'emperador August. Es diu que hi havia una estàtua de l'emperador a sobre de l'arc, que no ha arribat als nostres dies. El nom de Berà, igual que el del municipi, es deu a un comte i no té cap relació amb l'època romana.

Dibuix de l'Arc de Berà a la primera meitat del segle XIX

El perfecte estat amb el qual coneixem avui l'Arc de Berà es deu a diverses restauracions, la primera documentada de les quals data del 1788. Durant la Guerra Civil va patir importants atacs que gairebé l'enderroquen. L'última gran intervenció va ser entre els anys 1994 i 1998, amb l'objectiu de donar-li l'aspecte original.

Aspecte de l'Arc de Berà abans de la darrera restauració

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada