dijous, 24 de novembre del 2011

L'Església dels Dolors de Manacor



L’Església Parroquial de Nostra Senyora dels Dolors és un temple neogòtic situat al centre de la ciutat de Manacor. Té una planta de creu llatina i una agosarada cúpula central que està dedicada a la Santíssima Trinitat. La seva construcció s’inicià al voltant del 1890 i encara resta inacabada la façana principal del Portal Major.
La Torre del campanar fa 75 metres d'alçada i ha estat restaurada entre els anys 1997 i 2000. És el campanar més alt de Mallorca i la seva silueta s’ha convertit amb un símbol de la Ciutat de Manacor.


                    Campanar dels Dolors


La construcció d’aquest temple fou possible gràcies a la incansable empenta del Rector D. Rafel Ignasi Rubí Pocoví durant 45 anys (1887-1932), que està enterrat dins l'església, just davall la cúpula. Els plànols els dibuixaren els arquitectes D. Josep Barceló Rugaldier i D. Gaspar Bennàsser. El mestre d’obres, Miquel Fons i l’escolà major, Antoni Pocoví, portaren la màxima responsabilitat de les obres.

                   Interior de l'església
En el mateix indret hi va haver una església gòtica, iniciada al voltant de l’any 1300, sota el regnat de Jaume II de Mallorca. Fou acabada a finals del s. XVI amb una torre-campanar quadrada, segons el model de les típiques esglésies de Mallorca. Aquest primitiu temple va ocupar el lloc d’una antiga mesquita musulmana anterior i de la primera Casa Rectoral en el segle XIII.
El temple està dedicat a Ntra. Sra. dels Dolors. La seva imatge es venera en el centre del Retaule Major, obra de l’escultor Miquel Vadell (1935), títol molt en consonància amb la tradicional devoció de que ha estat objecte per part dels creients la imatge del Sant Crist de Manacor, que ocupa la part del creuer de la banda de l’Evangeli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada