divendres, 18 de novembre del 2011

El monument a Alfons Sala a Terrassa

Un dels personatges polítics més influents a la Catalunya del primer terç del segle XX va ser Alfons Sala i Argemí, conservador i monàrquic. Home de dretes i industrial, va ser durant molts anys cacic a Terrassa i va col·laborar amb les dictadures de Primo de Rivera i Franco.


Amb Primo de Rivera, Alfons Sala va ser president de la Mancomunitat de Catalunya, el darrer després de Puig i Cadafalch i col·locat a dit per a liquidar la institució. En aquell època va rebre el títol de Comte d'Ègara.

Sota el franquisme, Alfons Sala va ser homenatjat poc després de la seva mort. A la plaça Vella de Terrassa, aleshores plaza de España, va ser inaugurat un monument obra de Frederic Marés, l'any 1950. El monument consta d'un pedestal flanquejat per dos plafons al·lusius al tèxtil i a la maternitat, i al damunt hi ha una alegoria que representa la ciutat de Terrassa.


Actualment el monument es troba al Passeig del Comte d'Ègara. Diverses ocasions el monument a Alfons Sala ha estat víctima d'atacs i les JERC demanen sovint que sigui retirat i el nom del Passeig del Comte d'Ègara canviat, ja que consideren que fan referència a un franquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada