dilluns, 28 de novembre del 2011

Setmana dels ponts a la memòria dels racons

Pont del diable de Martorell.
Aquesta setmana a La memòria dels racons encetem un cicle en el que parlarem d'aquells ponts més emblemàtics de la geografia catalana. Durant l'època medieval es vàren construir la gran majoria d'aquests ponts, els quals amaguen una història apassionant i en alguns casos alimenten llegendes a través de les quals s'explica els orígens de la ciutat d'on són i de les persones que l'habiten. 

 La important influència del romànic a Catalunya la podem veure en els seus ponts, presentats com grans obres d'ingenieria que permetien als ciutadans accedir als pobles i viles del país. En qualsevol indret de la geografia catalana podem trobar aquesta interrelació entre la terra i els seus ponts. De ponts del diable, el  deTarragona és el més conegut de Catalunya, però la veritat és què n'hi ha més de 80 en tota la seva geografia. Per començar el cicle, avui us parlarem d'un altre Pont del Diable, concretament el de Martorell.

Pont del Diable de Martorell

El Pont del Diable de Martorell és un pont d'origen romà i està situat entre Castellbisbal i Martorell.  El pont formava part de la Via Augusta ja que pertanyia a l'Imperi d'August l'any 10 a C. El pont va ser destruït pel riu que es va endur la pila central i posteriorment va ser reconstruit l'any 1143. Des d'aleshores hi han hagut diverses restauracions. L'última, data del 1963 quan es va restaurar l'arc central que fou destruït en l'atac del exèrcit republicà durant la guerra civil.


Vista de la passarel·la del pont

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada