dimecres, 9 de novembre del 2011

El Palau Consular de Perpinyà i el reconeixement espanyol de la Generalitat i Tarradellas

Durant la transició democràtica espanyola, Catalunya va recuperar l'Autonomia que havia perdut amb el franquisme. El reconeixement per part de l'Estat Espanyol de la Generalitat de Catalunya, presidida a l'exil·li per Josep Tarradellas, va ser un dels primers passos per tornar al poble català les seves llibertats. Sovint recordem el reconeixement de la Generalitat amb les paraules de Tarradellas: "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!". Però pocs coneixen quan es va reconèixer formalment la Generalitat per part de l'Espanya de la transició.


Va ser al Palau Consular de Perpinyà, a la Catalunya Nord, on Sánchez Teran, delegat del govern espanyol, proclamava el restabliment de les llibertats catalanes i el reconeixement de la Generalitat de Catalunya i del seu president, el Molt Honorable Josep Tarradellas. Era el 28 de setembre de 1977, pocs dies després de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre.


Aquests fets ens els recorda la placa de marbre situada al passadís de la primera planta de l'edifici. Un racó amagat més enllà de les fronteres espanyoles que cal tenir en la memòria quan parlem de la història de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada