dilluns, 10 d’octubre del 2011

Sant Felip Neri



Sant Felip Neri és una església construïda entre els anys 1721 i 1752, d'estil barroc i que es troba situada a la plaça del mateix nom, al barri Gòtic de la Ciutat Vella de Barcelona.


El 30 de gener de 1938, durant la Guerra Civil espanyola, va ser escenari d'un intens bombardeig per part de l'aviació franquista, que va deixar únicament en peu la façana i part de l'estructura de la església. Com a conseqüència d'això, quaranta-dues persones varen morir en enfonsar-se el sostre del soterrani on s'havien refugiat. La majoria d'aquestes víctimes eren nens petits, alumnes de l'escola Sant Felip Neri. El que crida més l'atenció de la plaça i el que l'ha fet famosa, és que a la part baixa de la façana de l'església es veuen amb claredat els impactes de metralla del bombardeig. Aquests estan mesclats amb les marques de les bales dels afusellaments posteriors, portats a terme pels "nacionales" quan aquests van prendre la ciutat.



En el centre de la plaça, on hi havia hagut el cementiri de Montjuïc del Bisbe, hi ha una font que contribueix a donar a la placeta una aura d'encant i de poesia: és l'anomenada Font de l'Estudiant, que es diu així perquè antigament estava coronada per una estatueta d'un escolar, la qual fou robada.

És habitual sentir que la plaça de Sant Felip Neri és un espai màgic del centre de Barcelona, una espai on el temps i el soroll de la gran ciutat es detenen. Es detenen en la història recent, fent ressonar a l'interior del visitant el soroll de les bombes i de les bales, els crits d'horror de les víctimes de la guerra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada