dimarts, 4 d’octubre del 2011

Monument als assassinats de la Barata

Estat actual del monument

Al terme municipal de Mura, a la carretera que connecta aquesta localitat amb Matadepera i Terrassa, prop de la Font de l'Olla, hi ha des de 1940 un monument funerari carregat d'història i de polèmica. Es tracta del monument als assassinats de la Barata: vuit persones (set industrials i un notari) assassinades pels revolucionaris en un consell de cuneta el 24 de juliol de 1936, tot just quan començava la guerra civil.

A plena llum d'aquell dia, un grup de revolucionaris van fer una batuda per les torres senyorials de Matadepera, on estiuejava la burgesia terrassenca. A vuit persones les van carregar als cotxes i les van portar per la carretera de la Talamanca fins a la zona de la font de l’Olla, on van ser assassinats. Es tractava de Francesc Salvans i Armengol, industrial vinculat a la banca i de renom a Terrassa; el seu fill, Joan Salvans i Piera; l’industrial Agustí Prats i Marcet; el seu gendre Gaietà Vallès i Pujals, gerent de la Terrassa Industrial; Joaquim Barata i Rocafort, industrial i fill de la famosa casa de la Barata de Matadepera; els també industrials Manuel Vallhonrat i Comerma i Josep Maria Duran i Torres, i el notari Francesc de P. Badia i Tobella. Els cossos van ser trobats per uns ciclistes.

Després de la victòria de les tropes franquistes, els vuit assassinats de la Barata van ser considerats “Víctimas del marxismo” i “Caídos por Dios y por la Patria”. En la seva memòria, l’any 1940 es va aixecar un monument privat a prop de l’indret on van ser trobats, a la carretera de Talamanca. En la seva història ha patit diversos atacs importants, l'últim fa pocs mesos, i ara presenta l'aspecte de la fotografia. Tot i que la frase “Víctimas del marxismo” va ser substituïda en una de les restauracions per la de “Dios es amor”, el monument segueix tenint una consideració feixista i, encara que es manté en peu, presenta un estat ruïnós fruit dels constants atacs i pintades rebudes.

Fa poques setmanes, els descendents de les persones per les quals es va aixecar el monument, propietaris del mateix, van acordar el seu desmantellament. Aviat, doncs, el monument als assassinats de la Barata serà retirat. No se sap, però, quan. Amb ell, marxarà la història que conté.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada