divendres, 14 d’octubre del 2011

La memòria històrica de Companys i el castell de Montjüic

La resaca de la jornada de la Hispanitat del 12 d’octubre ens va portar les ja clàssiques incidències i proclames de grups d’ultra dreta ja esperades per tothom; però de totes elles voldriem destacar una bretolada que van cometre tres joves a la ciutat de Lleida els quals van arrencar el bust del President Companys que hi ha a la capital del segrià. Quan només falta un dia per la commemoració del 71é aniversari del afusellament de Companys, la policia ha hagut d’actuar amb celeritat per tal de que demà es poguí celebrar l’esperat homenatge i han recuperat a temps el bust del President. Així doncs, els lleidatans celebraran com es mereixen la commemoració d’un trist esdeveniment que va marcar la història de Catalunya i podran honrar la memòria de Companys.
Bust de Lluis Companys
I és que si la llei de la memòria històrica ha trigat 69 anys en rehablitar la figura del President, sembla difícil saber quan s’aconseguira la nulitat del judici sumarissim que va acabar amb la seva vida. Mentre Europa ja ha passat pàgina de les dictadures del segle XX i ha fet el necessari exèrcici d’higiene democrática concedint la nulitat de tots aquells que van perdre la vida en judicis sumarissim que estaven sota una dictadura, Espanya  continua anant un pas endarrere en aquest aspecte al no qüestionar la legitimitat d’aquests judicis. Com ja sabem tots a hores d’ara, Companys fou afusellat al Castell de Montjüic en un judíci sumarissim. Es per això que avui volem parlar d’aquesta fortificació que tanta sang ha vist vessar i que paradoxalment en l’actualitat  es un equipament municipal on s’hi ha instal.lat un centre internacional per la pau.
  
Marxa de torxes en memòria de Companys. Any 2009
El Castell de Montjüic el podem trobar a la ciutat de Barcelona, concretament a la part més alta de la muntanya de Montjüic (170metres per sobre del nivell del mar). La fortificació fou construida a mitjans del segle XVII durant la guerra contra Felip IV. La construcció es va fer en 30 dies i el 1960 es va convertir en una presó militar. Després de tres anys d’obres per condicionar-lo com a museu de l’exèrcit, el 24 de juny de 1963, Franco va presidir la seva inauguració. 


Castell de Montjüic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada