dimarts, 25 d’octubre del 2011

Homenatges a les víctimes del terrorisme

Els reconeixements a les víctimes del terrorisme sempre ha estat un compte pendent per els ajuntaments. Fa dos anys vam saber que tant sols 6 de les 14 localitats catalanes, on s'han produit atacs terroristes amb víctimes mortals, han honorat la seva memòria. Sembla que hi ha episodis que preferim deixar de banda i fer com si no existisin, ja sigui per por a represàlies o bé perquè les institucions no prenen les mesures adequades. A Vic va costar 18 anys que es penjés un placa commemorativa en honor a les 10 víctimes que es produiren a l'antiga Caserna Militar per un atac de la banda terrorista ETA. En aquest mateix escenari, fa uns mesos es va cel·lebrar el vinté aniversari del atemptat el qual no va quedar exempt de polèmica, ja que l'ajuntament no hi va voler participar per un creuament de declaracions i alguns partits polítics van aprofitar l'acte per fer campanya.
 
Placa commemorativa víctimes d'ETA a Vic.
Uns dies després de que ETA anunciés el cessament definitiu de l'activitat armada són varies les reaccions que hi hagut entre els polítics, associacions de víctimes del terrorisme, la societat espanyola i més concretament la basca. Han estat molts anys de dolor i patiment i no sembla que això hagi de cambiar gaire, ja que aquells que eren víctimes ho continuarant sent. I és que de moment aquells que tenien escorta en continuaran tenint i els que miraven sota el cotxe per calmar la seva angoixa ho seguiran fent. Tal com diu el portaveu de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas "l'unic comunicat que esperavem d'ETA és que es dissolien, entregaven les armes, els que estaven fugits de la justícia s'entreguessin i que els presos compleixin les penes que tenen estipulades".
Tall Irregular Progression a Barcelona
Per tot plegat, des del nostre blog, volem retre homenatge a tota aquesta gent parlant d'un dels pocs racons que existeixen a la geografia catalana on es fa justícia a la memòria d'aquestes víctimes. Estem parlant del Tall Irregular Progression. Un monument que el podem trobar a la confluència del Passeig de Fabra i Puig, l'Avinguda Meridiana i el Carrer Rio de Janeiro de la ciutat de Barcelona. En aquest lloc hi podem trobar un hipercor on un 19 de juny de 1987, ETA va perpetrar l'atac terrorista més sanguinari que es recorda a Catalunya. No va ser fins el 2003 que després de llargues negociacions de l'ACVOT amb l'Ajuntament de Barcelona es va arribar a l'acord de construir aquest monument. L'autor de l'obra és l'artista nord-americà Sol Lewit.

Pla contrapicat del monument amb unes roses davant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada