divendres, 28 d’octubre del 2011

L'Hospital del Tòrax


Als peus del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, al nord de Terrassa i vora Matadepera, aïllat del món, trobem un singular edifici que amaga una llegenda negra. És l'antic Hospital del Tòrax. Es tracta d'un vell hospital de grans dimensions inaugurat l'any 1952 per assistir els malalts de tuberculosi i altres malalties pulmonars, molt freqüents a l'època. Durant alguns anys va ser un dels centres més importants de l'Estat d'aquest tipus. El difícil tractament de la tuberculosi i l'estat dels pacients va provocar desenes de suïcidis a l'Hospital del Tòrax, el que va suposar que fos l'hospital on més suïcidis hi havia i la creació d'un mite.



Els avenços en el sector de la salut i l'eradicació de la tuberculosi van obrir les portes a nous pacients. A la dècada dels setanta va passar a ser un hospital general més, dedicat sobretot a l'aparell respiratori, fins els anys noranta. També va acollir un centre psiquiàtric fins fa pocs anys.


Tot i que l'edifici tenia només cinquanta any, a finals del segle XX va quedar en un estat d'abandonament ja que només es mantenien algunes dependències del gran conjunt hospitalari. A la dècada del 2000 s'afirmava que a l'Hospital del Tòrax hi ocorrien fenòmens paranormals i va ser objecte d'estudis a programes televisius i radiofònics (de la mà d'Iker Jiménez) i a llibres (Miguel Ángel Segura). A més, molts joves desafiaven la prohibició d'entrar al recinte i gravaven vídeos, psicofonies i inclús vells estris i objectes que hi havia, fins i tot, diuen, un fetus conservat en formol. Diuen que a l'interior s'escoltaven crits, es veien ombres estranyes, hi havia canvis de temperatura, les bateries s'esgotaven... I el que es veia, no era gaire més agradable: fotografies de carnet penjades als sostres, estris abandonats, una "jungla" visible des de les finestres, una capella satanitzada...

Aspecte actual, vista des del Club Egara

A la dècada dels 2000 el complexe va passar a ser el Parc Audiovisual de Catalunya, amb la construcció de nous edificis i platós i l'adaptació d'algunes dependències del magestuós edifici de l'Hospital del Tòrax. Fa un parell d'anys l'Ajuntament de Terrassa va impulsar la rehabilitació total de l'edifici per integrar-lo completament al Parc Audiovisual de Catalunya - Parc Científic i Tecnològic Orbital 40. La rentada de cara de l'edifici, que ha vist eliminada la planta 9, adaptats els interiors i pintada la façana, ha donat un nou aspecte, molt menys macabre, a un edifici que encara conserva la llegenda.

Si voleu saber-ne més de l'Hospital del Tòrax, us recomanem que visiteu aquesta selecció de blogs:
http://tejiendoelmundo.wordpress.com/2009/01/14/el-hospital-del-torax-de-terrassa/
http://webtetrico.blogspot.com/2007/10/el-hospital-del-trax-de-terrassa.html
http://www.misteriosenlared.com/hospital-el-torax/
http://www.mundoparapsicologico.com/130-A_Lugares-misteriosos-El-Hospital-del-Torax-de-Terrasa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada