dijous, 6 d’octubre del 2011

Els murs de Son Coletes

 Mallorca, el caràcter massiu de les desaparicions i les execucions extrajudicials va cobrar especial gravetat en algunes localitats. En el Registre civil de Manacor consta la desaparició o la mort violenta de 102 persones (sense comptar les baixes provocades durant el desembarcament de les tropes republicanes a la zona), inclòs també el batle republicà: són només les morts inscrites que representen una petita part de les que pressumptament van tenir lloc al cementeri antic i en el de Son Coletes.
 La dura repressió franquista a Manacor va començar dia 16 d’agost amb els primers afusellaments a Son Coletes, on les darreres xifres parlen d’uns 700 afusellats en els murs del cementiri. D’aquesta manera, fins el març de 1937 foren mortes centenars de persones als cementeris i cunetes de Manacor, sense judici previ, a mans de grups armats integrats principalment per membres de la Falange. Terrorifics testimonis narren com els cossos dels afusellats eren cremats públicament, incloent-hi alguns que encara continuaven amb vida.
Cada any, el Comitè de Son Coletes organitza un acte al cementeri en memòria dels republicans allà assassinats, que es realitza al voltant de la fossa comuna que acull alguns dels cadàvers.

2 comentaris:

  1. ¿Las 5 enfermeras de la Cruz Roja donde se cree que fueron fusiladas ?.¿En el cementerio viejo o Son Coletes?

    ResponElimina