dimarts, 10 de gener del 2012

Sant Pere de les Puel·les

 A la plaça de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera de Barcelona, trobem el que queda de l'antic monestir de Sant Pere de les Puel·les, que actualment es redueix a l'església.

Es tracta d'un monestir fundat el segle X amb el patrocini dels comtes de Barcelona, frora de les muralles de la ciutat d'aleshores. Jaume I va fer ampliar les muralles, per la ronda de Sant Pere actual, i el monestir va quedar dins la ciutat.

El 1873, arran de els desamortitzacions, el monestir va ser enderrocat i només es va salvar l'església. Durant la Setmana Tràgica l'església va quedar molt malmesa i va ser reconstruïda. A la Guerra Civil va ser destruïda de nou i posteriorment reconstruïda.

Del monestir original se'n conserven alguns fragments repartits per la geografia catalana. És el cass dels arcs gòtics de l'antic claustre, que un particular va fer traslladar a Terrassa perdecorar el seu domicili i que actualment es troben a l'espai públic, al carrer de Sant Ignasi de la ciutat egarenca.A Sant Pere de Vilamajor, Martorell i al MNAC també hi trobem fragments originals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada