dijous, 19 de gener del 2012

Convent de Santa Clara de Palma


La primera referència que hi ha del convent de Santa Clara de Palma data del segle XIII, en època del rei Jaume I. El 1256, el papa Alexandre IV va donar permís per la creació de un nou cenobi a la Ciutat de Mallorca, petició realitzada per la clarissa sor Caterina, abadessa del monestir de Santa Maria de Tarragona, que volia enviar un grup de monges a l'illa de Mallorca per fundar nou convent. Alexandre IV va enviar una carta als franciscans mallorquins, en la qual els encarregà que ajudéssin a les noves monges clarisses que s'havien d'instal·lar a la capital de Mallorca. El 13 de gener de 1260 s'instal·laren al centre de la capital, en un terreny cedit per la construcció del seu convent.

Hi ha notícies que al segle XIV es construí la sala capitular. La base de l'edifici va ser construïda sobre restes d'origen musulmà. Durant els segles posteriors el convent va ser reformat i ampliat. I com a testimoni de les ampliacions resten portals d'arc rodó, cegats, provinents de construccions civils, com la casa de la família Montsó. La sala capitular és del segle XVI, els corredors del claustre contenen sepulcres gòtics de les abadesses. L'actual església és la tercera de les construïdes en aquest convent. Les quatre capelles de l'esquerra són de planta rectangular amb coberta de volta, les de la dreta presenten plantes diverses amb coberta de canó.
 

Al lateral esquerre de la façana hi ha un campanar de planta quadrangular embegut en el mur, que en sobresurt amb tres cossos. El portal data de 1671 i és llinda. Els brancals adopten la forma d'estípits decorats amb motius vegetals, auriculars i carasses. L'entaulament té una cornisa rematada per un frontó trencat; al centre del frontó hi ha un medalló que conté un relleu que representa la imatge de santa Clara.

Al segle XVII se fan unes grans reformes, substituint la part gòtica per una de l'època post renaixentista i quasi barroca. L'any 1837 les monges franciscanes del convent de la Puríssima Concepció de l'Olivar varen passar al convent de Santa Clara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada