dimecres, 11 de gener del 2012

Monestir de Santa Maria de Valldonzella

Avui us parlarem d'un altre monestir cistercenc, es tracta del monestir de Santa Maria de Valldonzella. La seva història es força similar a la del monestir de Santa Maria de Valldaura ja que tots dos s'incorporen a l'Ordre del Císter. El monestir fou fundat inicialment a la Torre de Santa Margarida de Santa Creu d'Olordola en un lloc aïllat i boscós. Amb anterioritat al monestir sembla que hi havia hagut una comunitat femenina de donades amb una església dedicada a Santa Maria de Valldonzella, coneguda des del 1147. No fou fins el 4 de novembre de 1237 quan es constituí formalment una comunitat d'onze monjes cistercenques la qual era presidida per la priora Berenguera de Cervera.

Casa dedicada a Santa Maria de Valldonzella
 Les reformes originades en el Concili de Trento afecta molt la vida del monestir ja que va insistir en la clausura i va prohibir entrar-hi més novícies, fins que la prohibició fou atenuada per Roma el 1599 gràcies a l'intervenció de Felip II d'Aragó. Durant al setge a Barcelona a la guerra dels segadors el monestir fou destruit obligant a les monges a abandonar-lo i traslladar-se a l'interior de Barcelona, concretament al antic priorat de Natzaret. Durant la setmana tràgica aquest nou monestir fou cremat i obliga a les monges a traslladar-se a La Torre dels Pardals a La Sagrera. El 1911 es construï un nou monestir però el 1937, durant la guerra civil, va ser transformat en preventori antituberculós.  Un cop acabada la guerra, el monestir fou novament restaurat per retornar-lo al seu anterior ús.
Aspecte actual del monestir
 
L'edifici actual el podem trobar al carrer Císter 41, ubicat al barri de Sant Gervasi de Barcelona. La darrera restauració és obra de Bernardi Martorell i destaca pel seu estil modernista. L'esglèsia, molt imaginativa recorda l'estil gòtic.

Claustre del monestir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada