dimecres, 21 de desembre del 2011

Monestir de Pedralbes

Avui us parlem d'una de les grans joies arquitectòniques del gòtic català. Situat a la part alta de Barcelona, el Monestir de Pedralbes va ser fundat l'any 1326 pels reis Jaume II i Elisenda de Montcada per ordre de Santa Clara. El convent albergava una comunitat de monges clarisses, formada en la seva major part per filles de nobles. 


Un exemple representatiu de l'arquitectura gòtica del monestir el podem trobar en la seva església, la qual consta d'una nau amb set trams de voltes quatripartites i un absis heptagonal. La construcció de l'esglesia destaca per la seva simplicitat i subtilesa. Això ho podem veure especialment en el campanar octogonal acabat en aresta viva que infon modernitat al edifici.



El passat medieval del monestir

La historia del monestir data del segle XIV i ha destacat al llarg dels anys per ser testimoni d'importants fets que han marcat la història de Catalunya. Durant la setmana tràgica el monestir no fou objectiu dels grups d'anarquistes incontrolats i el monestir va poder sobreviure. El 1931 es declarat Monument Històric Artístic reforçant d'aquesta manera l'importància cultural del monestir i això va propiciar que durant la guerra civil la Generalitat es fes càrrec de la seva seguretat i conservació.
Per tots aquells que vulguin conèixer el passat medieval de la ciutat comtal tenen una visita obligada al Monestir de Pedralbes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada