dijous, 15 de desembre del 2011

La Torre del Palau de Terrassa


És l'origen de la ciutat de Terrassa i una de les construccions més antigues i emblemàtiques de la cocapital del Vallès Occidental. La Torre del Palau és l'únic vestigi del Castell-palau de Terrassa, que des del segle XI, com a mínim, ocupa l'actual centre històric de la ciutat.


La Torre del Palau està documentat per primera vegada l'any 1016. És una edificació d'estil romànic, construïda amb còdols de riera i carreus de pedra. Fa 26,70 metres d'alçada per 7,5 de diàmetre a la base. El coronament actual no és l'original, sinó fruit d'una restauració dirigida per Lluís Muncunill a finals del segle XIX.

La família Montanyans i Pere de Fizes són alguns dels senyors més destacats de la història del Castell-palau de Terrassa. Diem Castell-palau i no només castell perquè era palau, és a dir, residència dels comtes de Barcelona. El Castell-Palau de Terrassa, entre les seves pàgines daurades d'història, té l'honor d'haver estat seu de la Generalitat de Catalunya quan una epidèmia de pesta va obligar a traslladar la màxima institució catalana fora de Barcelona, al segle XVII.

Les "Cases del Castell", el dia de l'enderrocament

El 1891, quan el Castell-Palau s'havia convertit ja en només velles cases amb records del feudalisme, les "Cases del Castell", l'edifici va ser enderrocat i només se'n va salvar la Torre del Palau, que va quedar amagada a l'interior de l'illa de cases, vora la plaça Vella, fins que el 1991 es va obrir una plaça interior i es va permetre que molts ciutadans redescobrissin un racó ple d'història. L'any 1994 els propietaris la van cedir a la ciutat i ara forma part del Museu de Terrassa.

La Torre del Palau ha inspirat diversos noms a Terrassa, com la Fundació Torre del Palau, l'IES Torre del Palau o el nou diari local La Torre (www.latorredelpalau.cat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada