divendres, 16 de desembre del 2011

El Castell de Púbol

Avui parlarem d'un dels pintors més universals que ha donat la nostra terra i un dels màxims representants del surrealisme, estem parlant de Salvador Dalí. Segurament us preguntareu perquè parlem de Dalí? Doncs bé, perquè aquest histriònic i excèntric personatge, més enllà de la seva excel·lent contribució al món de l'art també va tenir una vida personal força intensa i no se li va acudir altre cosa que obsequiar amb un castell sencer a la seva estimada Gala. Després que les negociacions per l'obtenció del Castell de l 'Empordà i el Castell de Foixà no arribessin a bon port, el pintor acabar comprant el Castell de Púbol, el qual li va sortir força assequible, ja què es trobava en molt mal estat. Dalí va decidir comprar aquell castell perquè volia plasmar la seva obra en ell, refer-lo de dalt a baix i fer-li un castell a mida a la seva estimada. Quan el castell es va haver restaurat, Gala se n'hi va anar a viure fent-se la mestressa del castell. 

Aspecte actual del Castell de Púbol


El Castell de Púbol, convertit en una casa-museu que podem visitar sempre que vulguem, el podem trobar dins el municipi de La Pera al Baix Empordà, no gaire lluny de Port-lligat on Salvador Dalí hi tenia la seva llar i alhora el seu estudi, ni de Figueres on podem trobar el museu dedicat al pintor. Per cada racó del castell hi podem trobar la influència de Gala, ja que l'edifici està impregnat de la seva vida, costums i capricis. De fet, és tant gran el vincle entre Gala i el Castell de Púbol que les seves despulles reposen a la Sala del Delme del castell, ubicada al soterrani.

Fotografia de Salvador Dalí i Gala.


Castell de Púbol abans que l'adquirís Dalí

El Castell de Púbol és una fortificació gótica-renaixentista del segle XI, què esdevingué centre de la baronia de Púbol i que ha sofert diverses transformacions amb el pas del temps. Pel que fa l'arquitectura del castell hem de dir que compta amb una estructura bàsica de tres plantes articulades a partir d'un pati central, alt i estret.
Estar documentat que l'any 1065, el noble cavaller del comtat d'Empúries, Gaufred Bastons,  va cedir la seva potestat (juntament amb els de Cervià) als comtes de Barcelona. El 1370 el castell fou adquirit per la família Cervià, passant posteriorment a mans dels Oms, dels Tormo, dels Batlle i dels Miquel abans no se'n apoderés Salvador Dalí.

Pati interior del Castell de Púbol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada