Dia 7 de març de l’any 2006, la ciutat de Manacor es va reconciliar amb la seva historia. El consistori municipal va aprovar, per unanimitat de tots els partits, la declaració d’Antoni Amer Llodrà “Garanya” com a fill il·lustre del municipi. Aquest personatge, més conegut com a batle “Garanya”, fou el dirigent de l’Ajuntament de Manacor de 1931 a 1936, havent estat prèviament regidor. Amer, home republicà i d’esquerres va Declarar la II República a Manacor i va emprendre grans millores per a la ciutat: el nou escorxador, la reforma de la plaça d'abastos, la construcció d'una xarxa de recollida d'aigües, la modernització dels carrers, la construcció de cases per als mestres d'escola, la reforma i ampliació del cementeri i dues escoles graduades per a nines.
Fotografia d'Antoni Amer "Garanya"
Fou precisament en una d’aquestes dues escoles, a Sa Graduada, situada al Passeig de na Camel·la, on dia 22 de juliol del mateix 2006 s’instal·là un senzill bust del batle “Garanya” en homenatge al fundador del centre. Dotze dies després, però, de matinada, l’estàtua fou víctima d’un atac feixista. La imatge aparagué amb la boca pintada i a les parets els autors hi varen escriure: «Rojos ¡¡Asesinos!!», Viva el Rey» amb pintura blava. A més, hi dibuixaren el jou i les fletxes de la Falange Espanyola. Val a dir que els responsables pintaren set fletxes en lloc de cinc, que són les que en realitat té l'emblema.
El bust de Sa Graduada amb restes de pintura blava
La notícia s'estengué ben aviat per tota la ciutat i arribà al Consistori a primera hora. El batle de Manacor, Antoni Pastor, ordenà que s'esborrassin de manera immediata. Pastor condemnà els fets i s'hi referí, segons ell, “amb tristor”, perquè creu que “la Sala ha mostrat tolerància i voluntat de reconciliació, i aquests actes són repugnants”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada