dimarts, 11 d’octubre del 2011

Cristòfor Colom, Barcelona i la Hispanitat



El 12 d’octubre és celebra a l’Estat Espanyol el dia de la Hispanitat o el que és el mateix, és commemora l’efemèride de la descoberta històrica d’Amèrica per part de Cristòfor Colom i els Reis Catòlics. Avui, en aquest dia de desfiladas militars i proclames feixistes ens preguntem quin és l’origen d’aquest navegant. El descobriment d’Amèrica va ser trascendental i el 12 d’octubre s’ha considerat com un dia memorable perquè a partir d’aleshores es van iniciar els contactes entre Europa i Amèrica i tot això li debem en gran mesura a Colom.

Monument a Colón de Barcelona

El monument de Cristòfor Colom a la ciutat de Barcelona és un dels molts homenatges, però sabem realment quin és el vincle que l’unía amb la ciutat comtal? La veritat es que s’ha escrit molt sobre quin podria ser l’orígen de Colom però la realitat es que avuí en dia encara es desconeix quina és la seva autèntica procedència. El monument que es va construir a Barcelona va ser un projecte impulsat per l’aleshores alcalde, Francesc Rius i Taulet en motiu de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. El monument fou inaugurat uns anys abans, concretament el 6 de setembre de 1881.

Colom va arribar a la ciutat comtal l’abril de 1493 i va ser rebut pels reis catòlics al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Sabem que els preparatius del segon dels quatre viatges que Colom va fer a les índies els va fer des de Barcelona seguint ordres del rei Ferran el Catòlic. 

Aquests contactes de Colom amb la casa reial catalana han despertat l’interès d’historiadors i filòlegs catalans com Caius Perellada i Jordi Bilbeny, sobre la posible connexió del personatge amb Catalunya.  Una de les teories que parla d’un Cristòfor Colom català es basa en que el cognom emprat en vida de l’almirall era Colom i no Colombo com es feia dir a Itàlia. Bilbeny afirma en el seu llibre, Colom, el príncep de Catalunya que la llengua que utilitza l’almirall correspon a les d’un parlant de català oriental central amparant-se en tot un seguit d’anàlisis lingüistics sobre les interferències fonològiques.  En podem veure la seva tesis en el documental dirigit per Daniel de la Orden que porta per títol Colom i la casa reial catalana. El documental es podrà veure aquest dijous 13 d'octubre a les 18:45h a la sala 2 dels Cinemes Girona de Barcelona.

D’altra banda, està la direcció on apunta amb el dit índex l’estatua de Colom a Barcelona. Alguns parlen de que apunta a Gènova on presuntament hauría nascut i d’altres diuen que el que assenyala és la ruta comercial en vaixell que Colom va fer partint des del port de Barcelona fins al continent americà. La realitat, és que sigui genovés o sigui català hi ha molts enigmes que encara no s’han destapat sobre aquest personatge tot i que va morir el segle XVI. Sempre ens quedarà el dubte sobre que en pensaria un Colom català sobre els actes que envolten el dia de la Hispanitat.

Estatua enderrocada de Colón el 12 d'octubre del 2004 a Veneçuela

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada