dimecres, 5 d’octubre del 2011

Can Batlló: de la ciutat dels oficis a la deixadesa


Aspecte de Can Batlló durant l'industialització

Can Batlló es tracta d’un recinte fabril situat al barri de Sants-La Bordeta, amb més d’un segle d’història  i que va tenir un important paper en la barcelona indústrial de mitjans de segle XX.  En l’actualitat  només hi podem trobar un munt d’hectareas desaprofitadas que contribueixen a fer  més deficitàri el barri.


Després de trenta anys d’intensa lluita els veïns de la Bordeta varen aconseguir entrar al recinte fabril l’11 de juny com una mostra de reivindicació d’un espai on antigament el teixit urbà del barri hi tenia un important espai vital.  Aquest espai va ser destinat a la constucció d’espai verd i equipaments, però a dia d’avui encara no s’ha posat en funcionament cap dels que es van projectar. Aquest és l’aspecte que presenta avui en dia el recinte que encara dista molt de ser l’espai que els veïns esperen.


Aspecte actual del recinte fabril.


La història d’aquest recinte es remunta a la década dels anys 80 del segle XIX quan els germans Batlló varen decidir obrir una fàbrica textil als terrenys de La Bordeta ocupant una superficie de més de nou hectáreas de sòl conreat.
El 1.943 l’empresa va passar a mans del poderós empresari, Julio Muñoz Ramonet, un dels homes més influents de la Barcelona de l’època franquista. Dividida en prop de 200 locals, Can Batlló va donar feina a unes 2.000 persones aglutinades en 230 empreses. En l’actualitat, només vint-i sis empreses es mantenen en actiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada