Un talaiot és un monument prehistòric, consistent en grans apilaments de pedres, de 3 a 6 metres d'alçada. Se'n troben amb certa freqüència a les illes de Mallorca i Menorca. La seva construcció va començar en la prehistòria i pràcticament només es coneix de la seva construcció a les Balears.
Hi ha diferents tipus de construccions: les de planta circular i les de planta quadrada. La primera és pràcticament exclusiva de les dues illes grans de l'arxipèlag, mentre que la segona només de Mallorca. A Menorca també existeixen els cèrcols o cases talaiòtiques. En ambdues illes es poden trobar algunes restes de murades, poblats i centres rituals o de cerimònies. També són conegudes d'aquesta època a l'arxipèlag la construcció de navetes i taules (principalment a Menorca) i de necròpolis.
El poblat de s’Illot és un dels jaciments més importants de la cultura talaiòtica i posttalaiòtica (850-123 AC), tant per la seva varietat monumental, com per la seva complexa i dilatada evolució històrica. Està format per diferents conjunts en els quals es localitzen edificis comunals al voltant dels quals s’hi construïren les cases on vivia la comunitat. Conserva un extens tram de muralla que, originalment, devia envoltar la totalitat del poblat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada